O kávě s Klárou, poznáte správné café latté?

Co se týče kávy, jsem úplný laik. Oxalis a jiné obchody, ve kterých se prodává jsou pro mě španělská vesnice, ale naštěstí je tu  Klára, která se v kávě vyzná a dneska bude mým rozhovorovým hostem. K dnešnímu rozhovoru si připravte kafíčko a jdeme na to :)!

Kávomilník, blog Kláry

Klári, jaká je tvoje oblíbená značka kávy?

Tak to je opravdu těžká otázka. Nemám totiž jednu oblíbenou značku kávy a hlavně také hodně záleží na její přípravě. Pokud bych ale měla jmenovat pár mých nejoblíbenějších bude to jednoznačně Bonanza, HAS BEAN, Five Elephant, Pražírna, Doubleshot, Dos Mundos, Rebel Beans, Nordbeans, Republica Coffee a Čerstvě pražená káva. Nejsou to ale rozhodně všechny. Když bych se měla zaměřit na konkrétní odrůdu kávy, tak asi vyloženě preferenci nemám, baristé v kavárnách, kde tyhle kávy mají, mi vždy poradí podlé mé aktuální nálady a chuti 🙂. Domů si pak nejčastěji kupuji kávu od Bonanzy (tu nejjemnější,co zrovna mají) anebo když mě nějaká vyloženě hodně chuťově zaujme.

 Jaká je kvalita kávy vyrobené v Česku a v zahraničí?

Myslím si, že jak v Česku, tak v zahraničí se najde špatná i výborná káva. V českých kavárnách pak mají kávu jak z našich i zahraničních kaváren a osobně si myslím, že pokud se jedná o výběrovou kvalitní kávu, tak v tom vůbec není rozdíl.

 Spolupracuješ s nějakou firmou vyrábějící kávu? Jestli ano, jak tato spolupráce vypadá?
Ne, nespolupracuji.

 Dá se živit ochutnáváním kávy?
Pokud je to myšlené na mě, tak rozhodně ne. Nejsem totiž ani trochu odborník, káva je mé potěšení a hlavním zájmem jsou jiné oblasti. Určitě ale na světě existují lidé, kteří se tím živí. Nedávno jsem dokonce slyšela, že konkrétně chuti, které se dají v kávě poznat, jsou mnohem složitější a je jich víc než třeba u vína. A existují přece i lidé, co se živí ochutnáváním čokolády, tak proč by tomu nemohlo být stejně i u kávy? Ale znovu říkám, že nejsem odborník a já tohle opravdu neumím.

Nevadí ti někdy, že tvůj blog je tématicky hlavně o kávě? Neříkáš si, že by sis založila nový a jiný?
Vůbec mi to nevadí. Nepovažuji se totiž vlastně ani za blogerku. Kávomilník vznikl proto, že miluji prostředí kaváren s kvalitní výběrovou kávou – jsou skoro mým druhým domovem. Prošla jsem jich už tolik, že jsem se rozhodla o to podělit s více lidmi. Dělá mi zkrátka radost poznávat nová místa a psát o nich. Psaní o jiných tématech mi vůbec nechybí a vlastně ani nevím, o čem bych psala. Možná ale někdy založím blog se svými dlouholetými “literárními pokusy” a uveřejním tam své básnické sbírky a povídky.

Já osobně se v kávě vůbec nevyznám, ale možná si mylně myslím, že dobrou kávu sežene člověk v obchodě Oxalis, mám pravdu nebo ne?
Já si o sobě rozhodně nemyslím, že bych se v kávě vyznala. Beru to zkrátka tak, že mi buď chutná, anebo ne. Uznávám ale, že jsem extrémně vybíravá. Přiznám se ti, že jsem z Oxalis kávu ještě neochutnala, takže to nedovedu posoudit, chodím si tam pro čaje, které mi chutnají moc. Já bych se pro dobrou kávu vydala do některé z kaváren, které mají i své pražírny, anebo které prodávají zahraniční výběrové kávy. Z těch českých bych se asi vypravila například do kavárny Pražírna, Čerstvě pražené kávy, pražírny Dos Mundos anebo Republica Coffee.

 Kolik za kávu utratíš měsíčně peněz? Nemáš třeba ve svých oblíbených kavárnách slevy?
Ty jo, to mě nikdy nenapadlo počítat… Ale když bych to vzala tak, že si v průměru alespoň dvě kávy dám, mohlo by to být okolo 3 600… Tak to je šílené! A slevy nemám, pokud tedy nepočítám věrnostní kartičky, které má už snad každá kavárna a máte díky nim desátou kávu zdarma.

 Nejlepší pražská kavárna, kde tě najdeme nejčastěji?
Asi nejde říct, která pražská kavárna je nejlepší, ale najdete mě nejčastěji v Y’es Café Studio, Supertramp Coffee, Coffee and Riot, Republica Coffee, Café MODI, Šťastné kavárně, Café a Gramofon anebo v Cafefinu.

Jaké by mělo být správné latté? Jak to jako laik mám poznat?

Café latté by mělo mít jako základ dobře připravené espresso z kvalitní výběrové kávy a objemu okolo 25 ml. Dolité je pak vyšlehaným a celkově by mělo mít objem okolo 250 ml (může mít však i více). Je připravované do hrnečku s ouškem a často ozdobeno latté artem. A pozor, pokud by sis objednala v Itálii “latté”, přinesou ti pouze teplé našlehané mléko, u nás to tak ale není 🙂. Druhá varianta podávaná do sklenice je latté macchiato. Nejlepší a nejpřehlednější informace o tom, jak má káva vypadat jsou podle mě na stránkách piccoloneexistuje.cz , které vřele doporučuji.

 Co je typicky česká káva, která se pije v českých domácnostech?

Přiznám se, že si tuhle otázku moc netroufám odpovědět. Když se podívám kolem sebe, moji přátelé mají buď kávovar na espresso, anebo si dělají překapávanou kávu. Můj tatínek ale třeba miluje klasického českého turka. Asi to opravdu nedokážu zodpovědět.

Klárka mi napsala:
Otázka mě asi úplně nenapadá, ale moc bych tě chtěla podpořit a vyjádřit obrovskou radost z tvých článků, které se týkají psychologů, psychického zdraví a nezdraví a předsudků společnosti. Studuji totiž psychologii a tohle téma je neskutečně důležité rozvíjet. Stigmatizace lidí s duševním onemocněním je totiž stále obrovská a přitom je naprosto nesmyslná…

Děkuji Klárce za milá slova a přeju spoustu úspěchů v životě :)!

 

Klára, autorka Kávomilníku

Související články

3 komentáře

  1. Kávomilník miluju, i když to není vidět na komentářích (nepíšu je).
    Vždycky mi udělá hroznou chuť. 😀 Což je momentálně nepříjemné, protože jsem si nařídila bezkofeinový týden. 🙁 Piju kontryhelový čaj a o něčem ,,pořádném“ si můžu nechat zdát. 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.