Supraporty a prováděcí mýtus

Supraporty, tympanon a další super názvy

aneb, Opravdu jsem tak blbý/á?

Že absolutně netušíte, o čem je řeč? Kolik z vás si tyhle dva pojmy vyhledalo na Googlu, no? Ať už víte, co znamenají, nebo ne, smiřte se s tím, že neobvyklé názvy jsou běžnou součástí průvodcovských textů, protože jak už jsem řekla, většinou je sestavují historikové, kunsthistorikové atd., a pro ně to jsou obyčejné pojmy, zatímco pro normálního smrtelníka je to slovo, které vidí poprvé v životě. Nejste blbí, právě naopak, budete o něco chytřejší, když si o jejich významu vyhledáte informace, a při prohlídce budete působit o něco více profesionálně.

Jen historikové provádí?

aneb Jsem kuchař, můžu vůbec o takovém povolání přemýšlet?

Nepsaným pravidlem v očích mnoha lidí se průvodce=historik. Pravda je ale úplně jiná. Já osobně jsem začala provádět na gymplu, teď studuju historii, ale není to žádná podmínka. Průvodcem se může stát prakticky kdokoli, kdo má alespoň trošku exhibicionismu v krvi, baví ho dějiny, a netrpí nějakou převratnou vadou řeči (ráčkování je ještě v pohodě). Se mnou už prováděla holka, studující sklářství, spousta mediků, nebo kadeřník. Většinou se návštěvníci hodně diví, když řeknete, že historii nestudujete a v zápětí dodají, že by to fakt nečekali. Kromě historiků, kunsthistoriků, estetiků a dalších provádí i spousta studentů cestovního ruchu, kteří provádění můžou využít k povinné praxi do školy. Takže, je úplně jedno, jestli jste kuchař, floristka nebo servírka, pokud máte chuť se něčemu přiučit a baví vás dějiny, směle do toho, jen prosím, nevykládejte bludy, jak to někdy bývá. Lidi jsou líní vyhledat si informace a pak sypou na prohlídkách jednu blbost za druhou (ano, taky se mi to stalo).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *